…meie igapäevast IT’d anna meile igapäev…

2010-05-31

Eesti uutest domeenireeglitest ja nende pri.ee-vaenulikkusest

Filed under: Eesti,Infotehnoloogia — Sander @ 12:21:40
Tags: , ,

EestiInternet.logo

Eestis hakkavad varsti kehtima uued domeenireeglid. Suurepärane, vanad olid juba tõesti vanad – ja see, et eraisikud ei saanud muud, kui .pri.ee’d registreerida oli tõesti rumal.

Aga mis on uutes reeglites enam kui kummastav on see, et eraisikute pri.ee domeenid lähevad samuti tasuliseks – 285.- aastas. Kas selle taga on tasuta/reklaamiga veebimajutust pakkuvate firmade (Eestis siis eelkõige Elion ja Zone.ee) lobitöö?

Mingi kukeke kusagil meedias kires, kuidas oma riigi domeen ongi luksuskaup ja seega on kallis hind täiesti õigustatud. Kulla rumaluke, luksuskaup on näiteks Tuvalu (.tv) ja Tonga (.to) domeenid, .ee lõpuga veebisait täiesti ilmselt ei paku kellegile sellist huvi et selle eest hiigelsummasid maksma hakata. Tundub, et internetivaenulik Eesti Interneti Sihtasutus hakkab lihtlabaselt raha välja pumpama, lootes saada miljon krooni kuus.

Päris paljudel mu tuttavatel on pisike pri.ee sait – kas täitsa tasuta kellegi sõbra serveris või paarikümne krooni eest kuus virtuaalserveripakkuja juures. Enamasti pole seal ka suurt midagi – kassipildid, isetehtud kunst ja blogike. Mõned kasutavad oma pri.ee saiti veebilehtede ja –rakenduste testimiseks. Enamikul on olnud see sait aastaid.

Kui nüüd aga domeeninimi tasuliseks läheb, siis nende kulutused veebile minimaalselt kahekordistuvad – või muutuvad nullist päris kopsakaks. Ennustan, et paljud lihtsalt loobuvad oma saitidest. Pisikestele veebimajutuse pakkujatele on see ilmselt päris valus, sest tuhatkond pisikest ja ressursse mittenõudvat saiti, igaüks 20.- või 30.- kuus… kokku tuleb ikka ilus summa sellise firma jaoks.

Tõsiseltvõetavamad veebisaidid kolivad .ee domeenist ära. Ning kui juba seda teha, siis tasub loomulikult minna ka Eesti kallite teenusepakkujate juurest ära – veebimajutus välismaal on palju odavam, töökindlam ning ka kindlustunnet sisendav. Mees & Koer Veebimajutus AS täna on ja homme kadunud, samas kui Yahoo!, GoDaddy, Dreamhost jne on märksa usaldusväärsemad ja paremaid pakette pakkuvad.

Ja mu oma dukelupus.pri.ee? Seal olev tarkvara on aastaid vana, ma pole seal igiammu midagi liigutanud, kujundustki on valus vaadata. Samas, mu inglise-eesti-inglise sõnastik saab tuhandeid päringuid päevas – keskmiselt ehk 5000, parematel päevadel üle kümne tuhande. Ning seal ei ole ei reklaame ega ka “anneta” nupukest, maksan omast taskust virtuaalserveri raha.

dukelupus.com on mul juba ammu registreeritud, kuid olen seda siiani kasutanud eelkõige oma isiklike, mitteavalike või poolavalike projektide jaoks. Nii sõnastiku kui ka muu ümbertõstmine pri.ee pealt on ehk paari päeva töö, ülejäänud kuus kuud “üleminekuperioodi” kulub kasutajatele selgitamiseks, et aadress on muutunud.

Kas ma teen seda või ei, selles ei ole ma kindel. Tõenäoliselt jah, .com saidil on piisavalt ressursse, et kõike mahutada-jooksutada. Siiani oli pri.ee sait lihtsalt mugav – ja uhke – hoida, aga nüüd…?

21 kommentaari »

  1. Olen selle asjaga absoluutselt nõus. Võib-olla peaks korraldama mingi pisikese veebipiketi? Meil oleks vaja ühte lehekülge, kuhu kokku viidata ja üht viisakat teksti, mis selgitab kuivõrd rumal on .pri.ee niigi koleda aadressikuju tasulisus.

    Kommentaar kirjutas Irve — 2010-05-31 @ 12:48:35 | Vasta

    • Täiesti õige! Ütle, kuhu ma allkirja saan anda ja ma annan!

      Kommentaar kirjutas Kaja — 2010-05-31 @ 15:36:26 | Vasta

  2. Väga hea artikkel!
    Olen täiesti nõus – kui alguses oli tegemist suurepärase ideega, et lõpuks saab ometi .ee lõpuga domeene ka ilma firmat registreerimata tellida. Reaalsus on pigem see, et tuleb minna .com ja .eu domeenide peale üle.

    Ma tean 3 tuttavat, kes loobuvad oma .ee domeeni ja 1 neist on .com domeeni juba ära reganud.

    Kui mul enne oli plaan .ee domeeni vallutusest osa võtta 3-4 nime regamisega, siis nüüd seda ma isegi ei kaalu enam.

    Inimeste ahnusel ei ole piire. Said nad enne hakkama .ee nimeserverite hostimisega, saaks ka nüüd ilma nende miljonitega. Lisaks on nad 99% tellimuste ja hoolduse haldusest nagunii juba hostingupakkujatele delegeerinud.

    Kommentaar kirjutas Marko — 2010-05-31 @ 14:30:22 | Vasta

  3. tegelikult ei muutu ju midagi. põgenejate hulk on pigem väike. mass jääb samaks.
    lihtsalt lisandub KÕIGIL võrdne võimalus .ee domeen saada.

    tundub nagu televisiooni tulekul raadio välja pidi surema vms.

    Kommentaar kirjutas jüri — 2010-05-31 @ 15:12:00 | Vasta

  4. Aga PRI.EE teemal küll – üle 10 krooni kuus on selle eest nõuda täielik nõmedus. Lööme laineid ja laseme PRI ja FIE jaoks ikka eraldi hinnakirja teha!

    Kommentaar kirjutas Madis Veskimeister — 2010-05-31 @ 15:32:01 | Vasta

  5. *.ee domeeni eest aastas ligi kolmesaja krooni küsimine pole peobleem, pri.ee eest aga küll. Minulgi tiksub kusagil maailmaservas pri.ee domeen, kuigi kõrval on ka com olemas. Sellist raha selle säilitamise eest välja köhida tundub ikka väga palju. 60.- EEKi aasta kohta on suht see piir mida mina oleksin nõus välja käima.

    Kommentaar kirjutas Alexia — 2010-05-31 @ 15:54:39 | Vasta

  6. Hei. Ma ei usu, et Eestist leidub teenusepakkuja, kes leiab EE domeeni kalli hinna enda huvides olevat.

    100% kindlalt saan kõneleda loomulikult vaid Zone eest ja võin kinnitada, et meie huvides see kindlasti pole, kui tarbija kannatab. Meie huvid on seotud sellega, et Eesti internetikasutaja võimalikult palju interneti võimalusi kasutaks ja kui kuskil on mingi faktor, mis seda pärsib (näiteks domeeni kallis hind), siis see on kindlasti meile kahjulik. Usun, et teised teenusepakkujad arvavad sama.

    Muide, 2008. aastal, kui meie arvamust tippdomeeni reformi kohta küsiti, siis panime me omalt osalt paika ideaaltingimused, millele EE tippdomeeni töökorraldus võiks vastata:

    * Tippdomeeni reeglistikku tuleb muuta nii, et Eesti tippdomeen muutuks suhtes geneeriliste domeeninimedega senisest konkurentsivõimelisemaks
    * Tippdomeeni reeglistik peab soodustama IT valdkonnas toimuvat innovatsiooni, lihtsustama internetilahenduste kasutuselevõttu ning stimuleerima ettevõtlust
    * Tippdomeeni haldamisel tuleb hakata lähtuma registreerijate (domeeni lõppkasutajate) võrdse kohtlemise põhimõttest
    * Tippdomeeni registreerimistingimused tuleb viia vastavusse rahvusvaheliste intellektuaalset omandit reguleerivate õigusaktide ning heade tavadega
    * Tippdomeeni registri tehniline lahendus tuleb kaasajastada ning see tuleb viia vastavusse üldlevinud standardite ning põhimõtetega
    * Olemasolev tippdomeeni register tuleb korrastada ja kasutusele tuleb võtta meetmed, mis aitavad hoida registrit aktuaalsena

    Kommentaar kirjutas Ardi Jürgens — 2010-05-31 @ 17:41:51 | Vasta

  7. Ilmselt on kõik nõus, et domeenireeglid vajasid/vajavad reformi (mida küll reformierakond meie e-riigi eesotsas seni teinud on, ei tea?), aga reformiga saavutatavad eesmärgid on ähmased.
    Kui eesmärk on 1:1 järele kopeerida verisign-i alustatud kurgid turul stiilis äri (küsimata endalt, kas seda on sellisel kujul ilmtingimata vaja), siis on tulemus saavutatud.

    Kui eesmärgiks oli reeglite kergendamine ja kaasajastamine, kohalikel ja välismaalastel mitme domeeni omamine seadustada ja lihtsamaks teha, siis oleks neid võimalikke alternatiivseid lahendusi olnud veel küll ja küll.

    Igatahes, andmebaasiriigi kodanikuna kardan ma seda, et kui ühe andmebaasi (OK, põhimõtteliselt vabatahtliku, aga ilma selleta oleksin siin e-riigis koopaelanik, või mis?) kirje eest küsitakse 285 krooni aastas, siis tekib küsimus, et kui kunagi tuleb kellelgi mõte maksustada paatide, kommi ja viina kõrval ka kodanike kirjed andmebaasides, siis kui suur see protsent maksukoormuses olema saaks?

    MartinPaljak.net

    Kommentaar kirjutas Martin — 2010-05-31 @ 19:42:21 | Vasta

  8. Pea hoogu enne kui inimestele godaddy saasta pakkuma hakkad. Sealsed serverid on totaalselt üle müüdud. 4 prosega serveri koormus 60-100 vahel. Vaiksel ajal tiksub 10-20 vahel. Peale 3 kuud kannatamist ja optimeerimist sai godaddy’ist minema kolitud ja oma server saksamaal soetatud.

    Aga tundes tavalist Eesti ärimeest, siis peabki omadelt 7 nahka koorima. com maksab aastas 100 krooni ringis ja eu 150 ringis. Siis ee maksta 285 + midagi on kallis. Varsti on .ee domeen nagu vanalinn Tallinnas. Kohalikke sealt ei leia aga välismaalased kondavad ringi.

    Kommentaar kirjutas Kristo — 2010-05-31 @ 21:26:39 | Vasta

    • Mu .com on GoDaddys, siiani on ainult haldusliides olnud aeglane, saidi endaga pole probleeme märganud. Samas vist mul vedas ka serveriga, sain juhuslikult mingisse uude laiendusse. Pool aastat varem saidi teinud tuttaval on probleeme märksa rohkem olnud.

      Kommentaar kirjutas dukelupus — 2010-06-01 @ 11:33:21 | Vasta

  9. .INFO maksab GoDaddy’s hetkel 12 krooni (tõsi küll see on ainult esmakordsel registreerimisel, pikendamine on juba mingi $8 vms.). Mina hostin oma uusi asju Google App Engine platvormil (Python + BigTable, aga on ka Java võimalus) ning see on üldse tasuta, seega saan 12 krooni eest aastas täislahenduse millel pole skaleeruvusega mingeid probleeme. Ainsaks probleemiks et olemasolevat softi (WordPress jne) ei saa kasutada.

    Kommentaar kirjutas andris — 2010-05-31 @ 22:06:29 | Vasta

  10. Kes pole veel lugenud: http://www.epl.ee/artikkel/577791

    Kommentaar kirjutas Kaja — 2010-06-02 @ 10:53:38 | Vasta

    • Nagu näha on sihtasutusel 2 vastust: “unustage .pri.ee : te saate nüüd tipptaseme domeene kõik.” ja “see on oluline ühtlustamiseks”. Kui need 17000 peavad hakkama ka domeenitasu maksma, saavad nad aru, et nende domeen ei too neile midagi sisse ja internet jääb selle võrra vaesemaks. Ma ei tea kedagi, kes .pri.ee alles jätaks ja tean paari, kes .ee-d sihivad. Kõik ülejäänud hakkavad raha riigist välja saatma.

      Kommentaar kirjutas Irve — 2010-06-02 @ 13:51:27 | Vasta

  11. […] Dukelupus : Eesti uutest domeenireeglitest ja nende pri.ee-vaenulikkusest […]

    Pingback-viide kirjutas Kas aeg Eestist ära kolida? — 2010-06-03 @ 08:09:37 | Vasta

  12. 285 krooni .ee domeeni eest on täiesti mõistlik, ehk isegi liiga vähe! Hinnavahe .com või .eu domeeniga oleks umbes 200kr *aastas*. See on ettevõttele 10-20 minuti jagu IT-teenuse ostmise kulu, ja ka asjaarmastajale täiesti talutav.

    285kr aastas ei ole märkimisväärne kulu, kui domeenil asub asjalik veebileht. Pigem võiks tasu domeenide eest olla suurem, ja kindlasti suurem kui .com oma, et ära hoida liigset nalja pärast, edasi müümiseks ja Google adwordsi parkimise jaoks registreerimist ja heade nimede raiskamist.

    Seda, et veebilehed .ee pealt ära kolima hakkavad ei usu ma kindlasti, pigem vastupidi. Praegu on väga palju amatööre ja ka ettevõtteid, kes kasutavad .com või .eu domeene selle pärast, et .ee saamine on liiga bürokraatlik. Mõõduka tasu eest kiiresti domeeni ostmise võimalikuks muutudes kolivad nad siia.

    Kommentaar kirjutas mattias — 2010-06-06 @ 17:38:21 | Vasta

    • Mattias, sa vist ei lugenud postitust. Me räägime pri.ee hinnast, mis saab olema ~400 krooni aastas (285 + km + registreerija lisatasu), ehk ainult eraisikutel olevast domeenist, mida siiani ja ilmselt ka tulevikus saab registreerida vaid üks isiku kohta. Isegi kui sa registreerid cocacola.pri.ee, siis Coca-Cola ei saa seda sinu käest ära osta. Mitte, et mõni firma sellise kirjapildiga lehte nagunii sooviks.

      Tavalise .ee tippdomeeni kohta käivad uued reeglid on mõistlikud.

      Kommentaar kirjutas dukelupus — 2010-06-07 @ 08:06:48 | Vasta

  13. […] päringut. Küll on aga sõnastiku liides ja tehniline lahendus jäänud ajale veidi jalgu – ning kuna pri.ee domeenid muutuvad ülikalliks, kui just Eesti Interneti Sihtasutuse inimestel terve mõistus koju tagasi ei tule, siis soovisin […]

    Pingback-viide kirjutas Eesti-inglise-eesti veebisõnastiku uusversioon « …meie igapäevast IT’d anna meile igapäev… — 2010-06-14 @ 11:19:58 | Vasta

  14. […] olin postitanud oma arvamuse Eesti uute domeenireeglite pri.ee-vaenulikkusest, siis kontakteerus minuga Jaagup ja leidis et tuleks veebipikett korraldada, sest “Ühtne Eesti […]

    Pingback-viide kirjutas .pri.ee priiks! « …meie igapäevast IT’d anna meile igapäev… — 2010-06-28 @ 12:08:51 | Vasta

  15. Tere! Meil on domeen bc.ee kuna seda ära anda ei saa (suht palju kliente kellel selle kujuga epost) siis pakun välja, et nimeserveris üks lisakirje meid kindlasti ei tapa ja seda nimekuju (nimi.bc.ee) saaks kasutada tasuta.

    http://www.bc.ee ja mail.bc.ee jätaks aga igaks juhuks endale.

    Kommentaar kirjutas EQ — 2010-07-14 @ 23:51:43 | Vasta

  16. […] Dukelupus : Eesti uutest domeenireeglitest ja nende pri.ee-vaenulikkusest […]

    Pingback-viide kirjutas Kas aeg Eestist ära kolida? - Aarne bloog — 2022-12-19 @ 12:39:02 | Vasta


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lisa kommentaar

Blog at WordPress.com.